Daan Tech Bob vaatwasser: te leuk om te laten liggen [review]
Review Overview
Originaliteit
8.5Lekkerheid
8.5Witgoed wordt hip gehalte
8.5Prijs/kwaliteitverhouding
6Opeens was -ie daar: de Bob, een vaatwasser van het Franse Daan Tech. Wij hadden er nog nooit van gehoord. En jullie vast ook niet. Niet gek ook, waarom zou je als gadgetfreak je druk maken om een afwasmachine? Deze review geeft het antwoord. Meet Bob!
Zo nu en dan komen we bij Draadbreuk apparaten tegen waar we instant verliefd op worden. Het waarom is vaak diffuus: we vinden iets gewoon tof. Of gek.
Wat hebben een taser, robot en smartphone gemeen?
Dat hadden we bijvoorbeeld bij de Sharp RoBoHon of de UE Roll. En denk eens aan de 24-7 VOLT taser – een accessoire voor je iPhone om mensen van stroomschok te voorzien (ja, echt). En twee jaar geleden – ja, dat is lang geleden maar: corona – vonden we het apparaatje waarmee je kon bellen met je vinger ook erg tof.
Meer recent waren we bijvoorbeeld onder de indruk van de Samsung Galaxy Z Flip, de vouwbare Jack Bauer-achtige smartphone. Daar gingen onze wenkbrauwen flink van omhoog.
Dat gebeurde ook toen we de vaatwasser van Daan Tech voor het eerst zagen. De Bob is een mini-vaatwasser, geschikt voor ieder huis en situatie. Het is het eerste wapenfeit van Daan Tech, opgericht in 2016.
Volgens de website van de Franse start-up mikt het op de ontwikkeling van producten die moeten helpen om – hier volgt een zin die we de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen váák gehoord hebben – de grootste uitdagingen die we in de 21e eeuw hebben te tackelen.
Bob: de vaatwasser voor een betere wereld
En hoe doe je dat? Juist, een vaatwasser bouwen. Want vaatwassers lossen problemen rondom het klimaat, migratie en polarisatie op, natuurlijk.
Oké, dat is misschien wat flauw, maar de allegaartjes met ‘goede missies’ zijn bij Draadbreuk iets te vaak langsgekomen.
De allegaartjes met ‘goede missies’ zijn bij Draadbreuk iets te vaak langsgekomen, maar Bob lijkt een goede uitzondering.
Dat neemt niet weg dat wij heel enthousiast waren toen we de mogelijkheid kregen om de Bob-afwasmachine te proberen. Al is het maar omdat ons kantoor een grenzeloze wirwar van koudgeworden kopjes koffie, hardgeworden stukken brood en aangekoekte borden is.
Goddank is er tegenwoordig een koffietent in ons kantorencomplex, dat scheelt aanzienlijk in het aantal beschimmelde mokken.
Maar om er toch voor te zorgen dat de reinigingsdienst niet elke week voor de deur staat, is een meer toekomstbestendig alternatief wat slimmer. En daar komt Bob om de hoek kijken. Want de ruimte voor een volwaardige vaatwasser hebben we niet. En bovendien is zo’n ding ook veel te groot.
Ik bedoel: die stapel wegrottende kopjes is er alleen maar omdat we te lui zijn om even de afwas te doen – daar is helemaal geen grote vaatwasser voor nodig.
Vaatwasser Bob: geen vaste aansluiting nodig
Bob biedt uitkomst, want het is met recht een klein en compact apparaat. De gadget heeft zelfs geen vaste aansluiting op het waternet nodig – je vult ‘m aan de bovenkant gewoon met water. Bob levert een grappig plastic karafje mee (die overigens bij ons na één keer vallen kapotging, maar een waterkoker voldoet ook).
Maar laten we het eerst even over het uiterlijk hebben, want je kunt er niet omheen: de Bob valt op. Het is geen standaard witgoed-apparaat. Hij heeft een mooie, afgeronde look-and-feel, kent grappige kleuren en een fris logo. Hij doet daarmee een beetje aan de koelkasten van SMEG denken.
De Bob is, zoals het een goed product in 2021 betaamt, connected. Hij staat in verbinding met je netwerk en houdt bijvoorbeeld bij hoevaak je je vieze vaat al gedaan hebt.
En daar komt iets interessants om de hoek kijken. Want de Bob wast je smerige bestek niet schoon met standaard vaatwasblokjes. Nee, hij gebruikt zelf ontwikkelde cassettes. Een cassette gaat precies 30 wasbeurten mee. Dat weet Bob en jij daardoor ook.
Als Bob een lege cassette heeft, kan hij – indien je dat wil – automatisch een nieuwe bestellen. Daarvoor hoef je slechts een account aan te maken en daar betaalgegevens bij in te voeren (bijvoorbeeld je creditcard).
Zo’n cassette kun je na gebruik weer terugsturen naar Daan Tech. Zij maken ‘m schoon, hervullen ‘m en verkopen ‘m weer. Recycling pur sang, dus. Ideaal om je ecologische voetprint te verlagen, zegt Daan Tech.
Ecologisch verantwoorde cassettes
Beetje jammer is wel dat zo’n cassette 10 euro kost. Omgerekend is dat dus, exclusief elektriciteit, zo’n 33 cent per wasbeurt. Mini vaatwasbeurt, welteverstaan.
Want hoeveel vaatwas kan er precies in de Bob? Niet veel. Hij is klein en dat heeft gevolgen. Met 4 borden en 6 kopjes zit de boel wel echt vol. Met handig proppen kom je misschien nog wat verder, maar potten en pannen kun je er niet echt in kwijt.
Daarom blijven we het zeggen: dit ding is ideaal voor kantoren. Overigens is een cassette niet per se nodig, stelt Daan Tech.
Bediening van Bob is dodelijk simpel. Modern als -ie is heeft de beste man een display waarop alle instellingen te zien zijn. Daar stel je ook de taal en een wifinetwerk in. Ook kun je daar bepalen welke wasbeurt je wil doen.
En het mooie? Een wasbeurt is doorgaans heel kort. Je kunt kiezen uit verschillende standen, maar de ervaring leert dat je vooral de 20 minuten-vaat variant gebruikt en dat is heerlijk kort.
Dodelijk simpele bediening
Als gezegd heb je dus geen watertoevoer nodig, maar een afvoer is eigenlijk wel een must: tegelijkertijd levert Bob een handig trechtertje mee waardoor je de meegeleverde afvoerbuis vast kunt zetten aan je gootsteen. Dat is niet een fraaie, maar wel effectieve oplossing.
Gek is het ook, want verder is de Daan Tech een vrij stijlvol apparaat. Hij mikt erop om gezien te worden. In dat licht is het ook jammer dat hij wat plastic aanvoelt. Je hebt niet echt het idee met een oerstevig product te maken te hebben, maar goed: in theorie verplaats je ‘m niet al te vaak, dus in hoeverre dat een probleem is?
Tot slot moeten we, juist nu, nog even de speciale variant met UV-C-sterilisatie benoemen. Deze add on kost 49 euro en krijgt het voor elkaar bacteriën en virussen binnen enkele minuten te doden – op alle soorten objecten: mondkapjes, borden, portemonnees, sleutels. Handig. Juist nu. Of het helemaal Van Dissel-Gommers proof is weten we overigens niet, maar het voelt wel lekker veilig. Juist nu.
Bob vaatwasser: kopen of niet?
Dan de daadwerkelijke vraag: moet je deze vaatwasser nou kopen? Het antwoord is tweeledig. De Bob vaatwasser kost, als je ‘m nu bestelt, 350 euro. Dat is niet goedkoop. Daar komt dan nog de voortdurende aanschaf van cassettes bij – na een maandje dagelijks te hebben vaatgewassen is zo’n ding immers leeg.
Toegegeven: vaatwasblokjes zijn ook niet goedkoop, maar hebben wel een belangrijk voordeel: ze zijn in de plaatselijke supermarkt te krijgen. Het idee van automatisch bestellen is interessant, maar zijn ook een risico: wat als het jonge Daan Tech helaas failliet gaat? Hoe kom je dan aan je eco-friendly cassettes?
Maar die vraag willen we eigenlijk niet beantwoorden, want daarvoor vinden we de Bob vaatwasser te leuk. Pro-tip: kies wel een andere kleur dan lichtblauw als je een zwarte keuken hebt…