Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Netflix regiovrij? Dat gaat nog wel even duren

Netflix regiovrij? Dat gaat nog wel even duren
Paul Gersen

Netflix-kijkend Nederland maakte even een vreugdedansje. Verschillende media meldden dat de stream-dienst snel regiovrij wordt. Daardoor zouden we niet alleen het aanbod uit dit land kunnen kijken, maar ook dat uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Te mooi om waar te zijn? Inderdaad, er gaan nog wel wat jaartjes overheen voordat de stream-grenzen worden beslecht, aldus Netflix.

Als Netflix-baas Reed Hastings iets roept, duikelen de media over elkaar om zijn woorden de wereld in te pompen. De stream-dienst is hot en erover rapporteren loont in de vorm van websitebezoekers, zeker als je nieuws kunt brengen waar iedereen enthousiast van wordt. Het opheffen van de regiobeperking, bijvoorbeeld.

Licentiegeneuzel

Sinds de komt van Netflix naar Nederland kijken de Hollandse abonnees watertandend naar de Amerikaanse catalogus. Die is namelijk véél omvangrijker dan die we hier hebben. Series als 24, The West Wing en – hell yeah – zelfs Knight Rider staan er al jaren op. Maar goed, die kunnen wij dus niet zien. Vanwege allerlei rechtentechnische redenen is het aanbod in Nederland een stuk beperkter. In ieder land worden losse deals gesloten met de licentiehouders van films en series. Deze overeenkomsten gelden vaak een paar jaar en dus moet Netflix netjes op zijn beurt wachten. Voorbeeldje: vraag je je af waarom bijvoorbeeld Captain America: The Winter Souldier wel te zien is op Netflix, maar zijn voorganger The First Avenger niet? Die laatste werd deze maand nog met veel bombarie op televisie uitgezonden onder het mom van tv-première. In de Verenigde Staten draait Netflix alweer een paar jaartjes langer mee: meer tijd om licentiedeals af te sluiten en dat zie je terug in het aanbod.

Nokken met je VPN

Nu kun je de Netflix-grenzen omzeilen door via een VPN-dienst net te doen alsof je uit het buitenland komt, maar laten we eerlijk zijn: dan moet je een abonnement op zo’n dienst hebben, wat geld kost en maak je gebruik van een gratis VPN, is de kans groot dat je wordt overspoeld door pop-ups en mallware. En oja: je hebt geen Nederlandse ondertiteling. Dus toen verschillende websites berichtten dat Netflix zelf alle regiobeperkingen overboord ging gooien, was de euforie groot. Het Belgische (waar men met dezelfde restricties te maken heeft) Het Laatste Nieuws besloot al de komende weken niet meer voor de tv vandaan te komen. Reed Hastings had het zelf gezegd: “De beste oplossing voor de VPN-servers is om internationaal hetzelfde aanbod te handhaven, zodat niemand nog de nood voelt om met de VPN-server te rommelen.”

‘Nog een paar jaar’

Is het werkelijk z’n feest? Kunnen we al dit weekend Jack Bauer een terrorist zien martelen? Navraag bij Netflix leert dat het zo snel allemaal niet gaat. Hoewel het bedrijf absoluut de ambitie heeft het aanbod over de hele wereld gelijk te trekken, is dat nu nog niet aan de orde. Sterker nog: Dat gaat zeker nog een aantal jaren duren, aldus de pr-afdeling van het bedrijf. Joris Evers, de Nederlandse vertegenwoordiger van Netflix, gaf inmiddels eenzelfde antwoord aan fansite Netflix-Nederland. Omarm je VPN’etje dus nog maar even.

Draadbreuk interviewde Joris Evers eerder dit jaar nog, onder andere over de concurrentie van de illegale tegenhanger Popcorn Time. Check de video hieronder!