Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

10 jaar Youtube: de wansmaak van Nederland

10 jaar Youtube: de wansmaak van Nederland
Dennis de Vries

Er is er een jarig, hiephiep hoera. Youtube is 10 jaar. Wat ooit begon met een videootje van een dude in een dierentuin – serieus, dit is de allereerste Youtube video ooit – is nu de reden dat we onze tv bijna niet meer aanhebben. Man, wat houden we van Youtube.

We zijn geen uitzondering, iedereen houdt van Youtube. De 2 miljard views van Gangam Style komen niet uit de lucht vallen. En er staat nog veel meer materiaal van extreem hoge kwaliteit op wat voor iedereen zomaar te zien is. Van diepgaande docu’s van over de hele wereld tot fantastische animaties van getalenteerde artiesten. En katten. Vergeet de video’s van katten niet.

‘Het beste’ van 10 jaar Youtube

Daarnaast geeft Youtube ook een inkijkje in de smaak van de massa. Als Nederland op elk moment kan kiezen wat ze kunnen kijken, wat zou dat dan zijn? En wat zegt het over ons, als trotse natie, als we voornamelijk kinderfilmpjes, krankzinnige unboxings en getalenteerde underdogs bekijken? Youtube deelt een top 10 met meest bekeken video’s in Nederland van de afgelopen tien jaar. It ain’t pretty.

Youtube: de wansmaak van Nederland
 1. Wheels On The Bus | Plus Lots More Nursery Rhymes | 54 Minutes Compilation from LittleBabyBum!
  We weten gerust hoe het werkt. Koters lopen te jengelen en je hebt daar gewoon écht even geen zin in. Dus zet je deze ellende aan, en de komende 54 minuten is je kroost zoet met kinderkrakers en kleurige cartoons. Dat is geen opvoeden, dat is afschuiven. Dit is de meest bekeken video op Youtube vanuit Nederland. Ga jullie schamen, ouders van Nederland.
 2. Charlie bit my finger – again ! 
  De populairste niet-muziekvideo op Youtube wereldwijd slaat ook in Nederland in als een bom. Charlie bit my finger is niet zomaar een grappig filmpje van twee kinders meer. Het is onderdeel geworden van ons cultureel erfgoed.
 3. Play Doh Ice cream cupcakes playset playdough by Unboxingsurpriseegg 
  Uuuuh. Een welgemeende ‘wat de neuk?’ van onze kant. 53 minuten lang harige handen in beeld die cupcakes maken van felgekleurde speelgoedklei, dat is goed voor dik 400 miljoen views en een derde plek in de Nederlandse kijklijst. Nogmaals: wat de neuk, Nederland…
 4. Lees mee met nijntje (officieel filmpje van nijntje)
  In tegenstelling tot wat Ger beweert is de trots van Utrecht niet Ger. Nijntje is het beste wat de stad heeft voort gebracht. Oorspronkelijk in boekjes, maar zoals we eerder al konden constateren zijn Nederlandse ouders lui. Waarom zou je zelf je koters voorlezen als Youtube dat ook voor je kan doen? Nou dan.
 5. Amira (9) verbijstert iedereen met opera – HOLLAND’S GOT TALENT 
  Klein meisje waarvan niemand het verwacht blijkt tijdens The Voice of Idols’ got Talent ineens heel goed te kunnen zingen. De jury is verbijsterd.
 6. The Annoying Orange
  In een land waar Robert Jenssen en Jorgen Rayman tv-programma’s krijgen verbaast het eigenlijk niet dat dit aanslaat. Een sinaasappel met oogjes en mond die verder totaal niets vermeldenswaardig doet. Enjoy!
 7. Vierjarige Tristan danst Gangnam style in Belgium’s Got Talent 
  Klein jongetje waarvan niemand het verwacht blijkt tijdens The Voice of Idols’ got Talent ineens heel goed te kunnen dansen. De jury is verbijsterd.
 8. Susan Boyle – Britains Got Talent 2009 Episode 1 – Saturday 11th April | HD High Quality 
  Ouwe taart waarvan niemand het verwacht blijkt tijdens The Voice of Idols’ got Talent ineens heel goed te kunnen zingen. De jury is verbijsterd.
 9. Samenvatting Spanje-Nederland 1-5 WK 2014 
  Groepje jongens waarvan niemand het verwacht blijkt tijdens FIFA worldcup 2014 ineens heel goed te kunnen ballen. Het land is verbijsterd.
 10. Homeless Boy Steals The Talent Show 
  Verlegen, dakloze jongen waarvan niemand het verwacht blijkt tijdens The Voice of Idols’ got Talent ineens heel goed te kunnen zingen. De jury is verbijsterd.
  Wil je in Nederland goed bekeken worden, dan weet je nu dus ongeveer hoe je het moet aanpakken.
Youtube: de wansmaak van Draadbreuk

Nu hebben we Draadbreuk al snel een mening over wat andere mensen vinden, dat realiseren wij ons terdege. Daarom, om te laten zien hoe het ook kan, delen Bart, Paul, Dennis en Ger hun favoriete Youtube video ooit. Gegarandeerde wansmaak, maar in ieder geval Idols-vrij.

Paul: Where the hell is Matt?

Ja, waar de hel was Matt eigenlijk niet? De gamedesigner deed tijdens zijn reizen een gek dansje op alle verschillende bestemmingen, en filmde dat. Het gebbetje sloeg aan, en groeide uit tot fantastische collectie van blije mensen uit de hele wereld die eenzelfde gek dansje deden, steeds met Matt op de voorgrond. Volgens Paul het bewijs van hoe feelgood Youtube kan zijn. En hoe achterlijk tegelijkertijd.

Ger: Nederland – Italië op Euro 2000

Een penalty missen doet pijn, maar vijf penaltys in één wedstrijd op het hoogste niveau, dat blijf je voelen. Zeker nu we zijn gezegend met Youtube. Slechts 10 jaar oud, biedt het video’s tot heel ver terug. Ger: “Dat ik 15 jaar na dato me nog steeds boos kan maken om de gemiste pingels door het beste Nederlands Elftal wat ik misschien wel ooit gezien heb. Dat is het fijne van Van Youtube. Haar rijke archief. Of het nu gaat om de tune van ’12 steden 13 ongelukken’ of de traan van Maxima – het is allemaal te vinden hier.”

Dennis: Lips to the floor

Youtube is 10 jaar oud, maar eigenlijk was het 9 jaar geleden al af. Lips to the floor is Youtube op zijn best. In een tijd waarin Youtube synoniem stond met fail-clipjes kijken, was daar ineens deze parodie op het toen populaire Grime rapgenre. De video bood alles wat Youtube toen mooi maakte, maar dan voorzien van hilarische WordArt effectjes en perfect getimed op de bizarre muziek. Synergie tussen schandalig pijnlijke homevideo’s en een onbekend liedje van een onbekende rapper maken dit tot een wanstaltig meesterwerk uit het vroege Youtube-tijdperk.

Bart: Failvids van TwisterNL


Als je het Bart vraagt, dan kun je Youtube in twee woorden omschrijven. Failvids & kattenfilmpjes. Dat die eerste goed vertegenwoordigd zijn, bewijst het Nederlandse Youtube-kanaal Twistervideo’s. Sinds 2012 zetten ze kolossale fail-compilaties op de site. Geen franjes, geen leuke muziekjes maar gewoon tientallen minuten de meest pijnlijke crashes, valpartijen, ongelukken, explosies, ellende en drama’s. Het heeft iets verslavends. Als je er maar lang genoeg naar kijkt, ebt de plaatsvervangende pijn langzaam weg, en wil je meer-meer-meer.

Nu zijn we benieuwd:

wat is jouw beste, tofste, meest memorabele Youtube-filmpje? Gooi ‘m in de comments, wij zijn benieuwd!

(Pssst, ook wij zitten trouwens op Youtube! Maar dat wist je vast al.)