Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Gmail vindt mail opnieuw uit met ‘Inbox’

Gmail vindt mail opnieuw uit met ‘Inbox’
Dennis de Vries

Email zuigt. Hard. Bij Google weten ze dat al een tijdje en hebben ze nu de oplossing, zo denken ze zelf. De app heet Inbox en het maakt van je mailbox een to-do lijstje. Slim, maar is het slim genoeg?

De app Inbox is ontwikkeld door het Gmail-team. Het vervangt Gmail op je smartphone niet, maar is gewoon een extra mail-app die je kunt kiezen te gebruiken. Je kunt er momenteel alleen nog gebruik van maken als je een invite hebt gekregen. Volgens Google zelf is het een inbox die voor jou aan het werk gaat.
 

Inbox: ook voor als je géén skateboard-hipster bent


 
Er zijn twee belangrijke functies die daarvoor zorgen. De eerste is ‘bundles’. Het woord zegt het al, mailtjes worden niet meer op één grote hoop gegooid, maar netjes per onderwerp bij elkaar gezet. Dat gaat verder dan die waardeloze onderverdeling in Gmail, tussen belangrijk en onbelangrijk. Een voorbeeld wat Google zelf noemt is dat de app je mailtjes scant op financiele informatie en zo dus al je afschriften onder één kopje zet. Daarnaast kan Inbox de belangrijkste informatie uit een mailtje halen, en die al preview instellen. Zo zie je in de inbox dus niet alleen maar ‘Beste meneer de Vries…’ als preview, maar zet hij zelf bijvoorbeeld de tijd en datum van een afspraak bovenaan.

Email als to-do lijstje

En dan komen we bij misschien wel de belangrijkste functie: Inbox helpt je door je mail heen te komen. Het stelt zelf reminders in voor afspraken die je via mail maakt, of voor mailtjes die om een reactie vragen. Het combineert het idee van Google Now met de informatie uit mailtjes die je nog moet beantwoorden of die op een andere manier actie vereisen. Slim.
 

De ‘cards’ interface komt naar je mailbox deze zomer! (Of eerder)


 
Maar enige scepsis is in de eerste instantie wel op zijn plaats. Het is niet de eerste keer dat Google mail opnieuw uitvindt – kent iemand Google Wave nog? – en niet alle slimme functies van de zoekgigant zijn ook daadwerkelijk slim. Eerste ‘hands-on’ ervaringen zijn gemengd. Van louter enthousiasme, tot doffe teleurstelling. Zeker het feit dat Inbox niet werkt met werk-mail, maar alleen met Gmail, is natuurlijk drie keer niks. Maar daar wordt vast aan gewerkt.

Inbox invite

Momenteel kun je Inbox dus alleen gebruiken met een invite (nee, die hebben we niet. Sorry), wanneer hij voor gewone stervelingen beschikbaar wordt is nog niet bekend.