Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Kazam is nieuw en tovert Tornado 455L uit de hoge hoed

Paul Gersen

Altijd leuk, een nieuw smartphone-merk op de markt. Steeds maar weer die verhalen over HTC, Samsung en Apple: soms willen ook wij gewoon even nieuw spijs, want dat doet tenslotte eten. Dus toen wij hoorden dat Kazam op het MWC zou staan, werd directeen gaatje in onze agenda vrijgehouden om kennis te maken en zagen we onder andere de Kazam Tornado 455L.

Zodra er een nieuwe speler zich gaat mengen in de smartphone-wereld, weet je van tevoren eigenlijk al: het moet raar lopen, wil dit merk echt serieus mee gaan doen. Te grote concurrentie, te veel marketingbudgetten om tegen op te boksen – een marginale rol is meestal het hoogst haalbare voor de jonge hond op het toneel.

Zekerheid

Wat moet je dan doen om de consument zover te krijgen jouw mobieltje te kopen? Een high end-model maken met toffe specificaties? Alsof je die strijd gaat winnen van Samsung en Apple. Budgettelefoontjes maken? Hallo, daar zijn de Chinezen de baas. Bij Kazam, dat anderhalf jaar geleden werd opgericht door twee voormalig werknemers van HTC, hebben ze een andere strategie bedacht: biedt de koper zekerheid, dat vindt ‘ie namelijk lekker. De smartphones, die van budgetmodellen tot de bovenkant van het middensegment lopen, worden (als je je hebt geregistreerd) voorzien van liefst drie jaar garantie. Sterker nog, als je binnen een jaar je telefoon uit je handen laat denderen en het scherm is stuk, wordt die zonder vragen vervangen. En om dat af te toppen hebben ze een klantenservice waar ze de bediening van je telefoon kunnen overnemen, zodra er iets mis is. Daar moet je overigens natuurlijk wel eerst toestemming voor geven en een code intikken, maar dan kunnen ze je wel vertellen welke app er de hele tijd op de achtergrond draait, waardoor je smartphone binnen drie uur leeg is.

Eindelijk eens logische productnamen

Kazam brengt zijn smartphones uit in drie series, Trooper, Thunder en Tornado. Die eerste is budget, de laatste schurkt tegen high end aan. En het lijkt erop dat voor het eerst in het bestaan van smartphones er een bedrijf is dat een logische manier heeft gevonden om zijn producten een naam te geven. Geen Joy, Spirit of Leon dus, of Sony MGE-34ARJHBTWJS/27!!!!111!1!, om maar even iets te noemen. Nee, er zit logica in. Neem de Kazam Tornado 455L. De vier staat voor welke generatie het toestel is, in dit geval dus de vierde. De twee volgende cijfers geven de grootte van het scherm aan, hier 5,5 inch. De 455L laat zien dat hij is uitgerust met LTE. Zo simpel kan het dus zijn.

Tornado 455L is niet verkeerd

Nu we het toch over de Kazam Tornado 455L hebben, dat is op het eerste gezicht helemaal geen verkeerd telefoontje. Qua looks mag hij er met zijn glazen achterkant en metalen rand gewoon zijn. Vaak hebben smartphones in deze prijsklasse juist wat minder kaas gegeten van vormgeving, maar dat is hier prima in orde. En bovenal: nog waterdicht ook. Qua specificaties is de Tornado 455L misschien niet heel spannend, maar voor een smartphone in deze prijsklasse doet ‘ie lekker mee. Snapdragon quadcore-processor, 2GB werkgeheugen, een 13 megapixel-camera aan de achterkant en eentje van 5 aan de voorkant. Hij heeft dus een scherm van 5,5 inch, met een resolutie van 720×1280 pixels. Als besturingssysteem wordt Android KitKat gebruikt. Dat is overigens nog wel een dingetje: de telefoons van Kazam draaien op Android 4.4 en in de basis komen er GEEN updates. Moet je wel rekening mee houden dus.

Kazam Tornado 455L kopen?

Kazam is momenteel druk bezig met verkooppunten te regelen voor de Kazam Tornado 455L. De verwachting is dat hij 299 euro gaat kosten. Kun je niet wachten om een echte Kazam te kopen? Ze hebben momenteel een model bij de Kijkshop liggen. Prijs: tien euro en je krijgt er nog tien euro beltegoed bij ook. Tja, je moet als bedrijf natuurlijk ergens beginnen…

Reacties

  1. stijn v brummelen

    Gratis scherm verangen, dat is echt ontzettend goed. Een van de dingen die meer fabrikanten mogen doen. HTC doet het volgensmij al wel al in de US. Ik wens ze in ieder geval succes op de volle Nederlandse markt.