Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

’t Wereldje (39)

’t Wereldje (39)
Paul Gersen

Als techjournalist begeef je je in een wereld van uitersten. Het interessante nieuws vliegt je om de oren, maar de onzin ook. Dagelijks verbazen we ons over de vreemde gebeurtenissen bij persbijeenkomsten, de hilarische persberichten, de ridicule nieuwtjes op andere sites en onze concullega’s. Daarom hebben we ’t Wereldje in het leven geroepen, zodat we onze overpeinzingen met jullie kunnen delen. Dit viel ons deze week op!

 

5. Hèhè, Google draait contentmanagers de nek om

Toen ze bij PortableGear hoorde dat ze weer iets moesten schrijven, doken ze meteen de boeken in

Toen ze bij PortableGear hoorde dat ze weer iets moesten schrijven, doken ze meteen de boeken in

 

Op de redactie van Draadbreuk staat sinds de lancering van onze website een boetepot. Iedere keer dat iemand het woord ‘content’ gebruikt, krijgt hij een pets voor zijn voorhoofd en moet hij een euro doneren. Waarom? Omdat we journalisten zijn en geen stukjes uitpoepen, maar gedegen visies en achtergronden geven. Logisch, jullie zouden ons bij de poten afzagen als we alleen maar persberichten een beetje zouden herschrijven en stukjes van andere sites zouden doorplaatsen. Dan doen andere websites al genoeg. Neem PortableGear, een van de duidelijke voorbeelden van wat er mis is in de techbranche. Een beetje teksten automatisch laten genereren zodat je niets vermoedende websurfers naar je site binnentrekt op zouteloze info en daar bijna geen tijd aan hoeven besteden, zodat je voor drie uur ’s middags met je hand in de broek op de bank kan ploffen. Nee, daar hebben wij niks mee. Maar het mooie is: Google ook niet meer. De zoekmachine deed een update en nu is de online zichtbaarheid bij de collega’s van Portable Gear met twintig procent gedaald. Dat scheelt toch een flinke kluit aan bezoekers en dus ook heul veul geld. En nu? Nu mogen de contentmanagers maar weer gaan proberen op een normale manier twee woorden achter elkaar te zetten. Of de site opdoeken, dat mag van ons natuurlijk ook.

 

4. Van Tetris ga je er niet goed uitzien

Kijk, dat is precies dat stukje dat je altijd nodig had, maar nooit naar beneden kwam vallen

Kijk, dat is precies dat stukje dat je altijd nodig had, maar nooit naar beneden kwam vallen

 

Hoera! Taart er slingers, want Tetris was gisteren jarig! Het van oorsprong Russische spel is dertig jaar oud geworden. Dertig! Da’s even oud als bijvoorbeeld onze eigen Paul. Goed, die ziet er voor zijn leeftijd natuurlijk wat beter uit, maar heeft de afgelopen jaren toch flink wat minder geld in het laatje gebracht. Volgens Henk Rogers, de managing director van The Tetris Company en ooit koper van de rechten, gaat het om tientallen miljoenen. Trouwens, de reden dat Paul er nog zo goed uitziet is omdat hij vroeger vrij weinig Tetris heeft gespeeld. Want als iets is gebleken, is dat je een wel heel bleek huidje, rare hoofdcoördinatie en vreemde manier van praten van krijgt. Kijk maar eens naar dit filmpje van de BBC, waar de wereldkampioen Tetris (ja, dat kun je worden) wordt geïnterviewd. Zo zie je maar weer wat 25 jaar lang hetzelfde spelletje spelen in een verduisterde kamer bij je moeder thuis met je kan doen. Een willekeurige zombie uit The Walking Dead is er niks bij. De verjaardag van Tetris is dan ook meteen een goede les: stop met gamen, ga naar buiten en leef het leven. Het is nog niet te laat.

 

3. Hackers in de bres voor je oma

Binnenkort komt er een hack waarmee je je floppy's in je usb-poort kunt stoppen

Binnenkort komt er een hack waarmee je je floppy’s in je usb-poort kunt stoppen

 

Hackers, waar zouden we zijn zonder ze? Nou, gewoon, achter onze computer, ons geen zorgen te maken of er iemand digitaal aan het inbreken is, natuurlijk. Maar je hebt ook hackers die positieve dingen proberen te bereiken. Jailbreakje voor je smartphone, bijvoorbeeld, want je mag toch zelf wel weten hoe je dat ding inricht? En de mensen achter Anonymous streven ook wel wat na. Maar je kunt natuurlijk ook een beetje doorslaan in je zucht naar een betere wereld. Neem dit verhaal: blijkbaar is er een snuggere computernerd geweest die heeft uitgevonden dat je met een hack je Windows XP gewoon kunt laten draaien en updates kunt ontvangen. Even een bestandje aanmaken, wat handelingen verrichten, vinkjes aanzetten en klaar is Kees. Ja, handig hoor: alsof mensen met een met XP uitgeruste computer überhaupt weten hoe zoiets werkt. Die bellen al hun kleinzoon als ze willen weten hoe ze een mailtje kunnen sturen en denken dat een muis zo werkt. Kansloos, dit wordt de minst gebruikte hack aller tijden.

 

2. NOS laat Draadbreuk betalen voor Google Glass

Het is dat we er telkens een lekker wijf bij kunnen zetten als het om Google Glass gaat, anders waren we nog veel bozer geweest

Het is dat we er telkens een lekker wijf bij kunnen zetten als het om Google Glass gaat, anders waren we nog veel bozer

 

Nee, wij zijn niet van die rechtse rakkers die bij ieder uitgegeven belastingdubbeltje schreeuwen van: “hé, doe even normaal, is ook ons geld.” Een gemeente die een paar duizendjes uitgeeft aan een raar kunstwerk? Lekker doen, kan zo’n kunstenaar ook weer eens met de trein in plaats van liften. Een paar geflipte onderzoekers die een studie naar de invloed van de verkoop van kurkentrekkers in Nederland op de gemoedstoestand van de Marron-gemeenschap in Frans-Guyana? Prima, je weet nooit waar je het voor nodig kan hebben. Maar dit kunnen we niet over onze kant laten gaan. Wat wil het geval: bij de NOS experimenteren ze met de Google Glass. Jawel, de publieke omroep laat ons, de jongens van Draadbreuk en jullie ook, betalen, zodat er in Hilversum een paar nieuwe Glassholes kunnen worden gecreëerd. Dit gaat te ver, wij gaan een touringcar huren om ons geld terug te halen.

 

1. Inkoper LG blijkt niet te kunnen rekenen

Kun je wel van die kekke kleurtjes pakken, wij willen metaal!

Kun je wel van die kekke kleurtjes pakken, wij willen metaal!

 

Wat we van de LG G3 vinden? Lekker hoor, niks mis mee. Ja, misschien een beetje jammer van die plastic behuizing. We hadden toch liever metaal gezien, kun je ‘m tenminste nog eens goed laten stuiteren. Maar dankzij Chul Bae Lee, tweede baas van het bedrijf, weten we de heel logische reden achter de keuze. Een metalen behuizing zou namelijk driehonderd dollar extra gaan kosten. En het is crisis mensen, dus ieder uitgespaard tientje is tegenwoordig meegenomen, anders zitten we weer een maand lang aan de macaroni met ketchup. Maar wacht eens even… zei Lee nou echt driehonderd dollar? Voor een lullig stalen kastje om je elektronica? Man, wij kennen een telefoonboer op de hoek die voor dat geld je telefoon in platina dompelt, er een scherm van 65 inch in bouwt en als extraatje de komende drie jaar er een telefoniste bij levert. En dan nog krijg je geld terug. LG heeft een wel heel makkelijke reden gevonden voor missende functies. Wat zeg je? Een accu die langer dan een dag meegaat? Tja, sorry, zou vijfhonderd dollar meer kosten. Lang leve het luie budget-denken!

Fotocredit 5:net_efekt via photopin cc

Fotocredit 4: Viktor Hertz via photopin cc

Fotocredit 3: Jenn Durfey via photopin cc