Een vrouw die de Nokia 3210 lijkt op te eten

De Nokia 3210 is terug: zin of onzin?

Wij zijn niet vies van een stukje nostalgie. Geef ons een oude Game Boy en we zijn zielsgelukkig. Dus toen we gisteren een persbericht in de mail kregen met daarin de woorden ‘Snake’, ‘retro’ en ‘Nokia’, waren we helemaal hyped: de Nokia 3210 is terug! Maar is dat eigenlijk wel zo nuttig?

Iedereen die Draadbreuk kent, weet dat we veel hebben gepubliceerd over onze oude gadgets. Over de telefoontjes die ons puberale bestaan net een beetje leuker maakten. Dat deden en doen we vooral omdat (vaak) de hedendaagse smartphone toch weinig interessant meer is. Ze zijn snel, hebben een goede camera en een aardige accu; de innovatie lijkt toch echt verdwenen.

Paniekinnovatie

Sterker nog: we missen soms de ‘paniekinnovatie‘ een beetje. De vaak door Samsung geïnitieerde features die nergens op slaan, maar toch de wenkbrauwen doen fronsen. Dat je een Galaxy met je ogen kan bedienen. Een LG met een leren achterkantje. Of denk aan een app als ChatOn, wat in feite gewoon een slechte versie van WhatsApp is.

Natuurlijk, met het hypewoord AI ontstaat er weer genoeg waar je als consument eigenlijk geen zak aan hebt, maar wat wel leuk klinkt, maar de echte gekkigheid? Die is er niet meer. Temeer, omdat in die extreem volle smartphonemarkt je je geen foutje meer kan permitteren. Je kop gaat er gewoon af. Ergo: je krijgt dertien-in-een-dozijn smartphones die gewoon ‘steeds een beetje beter worden’. Die zijn niet slecht, integendeel zelfs, maar spannend? Nee.

Dus verlangen we vaak naar vroeger. Naar de tijd dat iedere nieuwe handheld welhaast spectaculair was. Ziehier: de Nokia 3210, verreweg de meest bekende telefoon van Nokia ooit. Een groenig schermpje, een numpad en een accuduur waar een paard de hik van krijgt. Maar vooral: Snake! Het eenvoudige spelletje waarbij een slang zoveel mogelijk pixels moet opeten, heeft bij ons dagen en misschien zelfs jaren speelplezier opgeleverd.

‘Eenvoud’

En nu is er een nieuwe variant. Van fabrikant HMD, dat de licentie op het (vergane) merk Nokia heeft. Hij ziet er (bijna) hetzelfde uit en kan eigenlijk net zo weinig, zij het met een moderne twist. Het verkooppraatje erbij? “De kern is eenvoud. Deze telefoon maakt het voor iedereen mogelijk om ‘in the moment’ te leven”, zegt HMD topman Lars Silbauer. “Deze telefoon maakt het voor iedereen mogelijk om ‘in the moment’ te leven.”

En de beste man heeft natuurlijk een punt: extreme schermtijden, smartphoneverslavingen, toxic social media – het is allemaal aan de orde dankzij die vermaledijde smartphone. Toch is het de vraag of de Nokia 3210 in 2024 echt een hit wordt. In 2017 kwam er al een Nokia 3310 uit, die destijds werd gepresenteerd op een verder matig interessante MWC. Dat was toen best groot nieuws, maar ken jij iemand die zo’n dumbphone daadwerkelijk ooit gekocht heeft?

Hier een mooie review van de vroegere 3210:

Volgens cijfers in handen van PhoneArena heeft die remake het in de verkoop vrij goed gedaan, maar vermoedelijk vooral in ‘emerging markets’ (lees: landen als India en delen van Afrika). In Nederland leverde het vooral een hoop discussie op waar zo’n ding nou precies handig voor is. Een regenachtig festival waar je je dure iPhone niet de modder in wil dansen? Voor je 8-jarige dochter of zoon die nog niet een smartphone mag, maar die je wel even wil contacten als hij opmerkelijk lang aan het voetballen op een pleintje is?

Goed, de Nokia 3210 kost met 79 euro natuurlijk helemaal geen drol, maar de vraag of er behoefte aan is. In 2023 zag Human Mobile Devices (HMD) de verkoop van de Nokia 2660 fliptelefoon – nog zo’n retro dumphone – verdubbelen en ook in 2024 verwacht het bedrijf een aanzienlijke marktgroei, stelt het in een persbericht.

Voor die 80 ekkies krijg je overigens een telefoon met specificaties die je met recht retro kunt noemen: een 2MP camera, een pixelig kleurenscherm en een 1450 mAH accu. Maar bovenal: je kunt er gewoon. uitgebreid op Snaken. En dat is toch wat je wil. Wij worden er als mens wel blij van.

Duurzaamheid

Maar hier komt duurzaamheid wel even om de hoek kijken. Want als je overal voor een appel en een ei een dumphone kan kopen, hoe goed is dat nou voor het milieu? Die Nokia-telefoons zijn weliswaar niet kapot te krijgen, maar de vraag rijst of je als mens niet aan één telefoon genoeg hebt. Er zijn immers genoeg Snake-apps en een stevig ‘ruggedized’ smartphonehoesje is zo gekocht.

En: heb jij stiekem niet nog gewoon de ouderwetse Nokia 3210 in je kast liggen?