Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

‘Curved is het nieuwe 3D voor tv’s’ – Stelling

Dennis de Vries

Sony hoort er ook bij. Gisteren presenteerde het bedrijf zijn nieuwe S90-serie televisies. Grote, ongetwijfeld prijzige 4K-tv’s. Maar de aandacht werd vooral getrokken door het feit dat dit de eerste gebogen tv’s zijn van de Japanse fabrikant. Het devies in de televisiewereld lijkt tegenwoordig: ‘Go curved, or go home’.

Sony volgt daarmee zijn concurrenten. LG presenteerde al eerder een curved OLED-televisie die we al eens reviewden. En ook Samsung was Sony al voor met zijn versie van een gebogen televisie. We hebben ze al eens voorbij zien komen en kunnen beamen: het ziet er gelikt uit. Maar van het nut van het gebogen scherm zijn we nog allerminst overtuigd.

Sony spreekt van een ‘een intensere home entertainment-ervaring’ dankzij het gebogen scherm. Samsung zegt dat ‘het gebogen design voor een panoramisch effect zorgt’. Bij LG betogen ze dat hun tv ‘zorgt voor een IMAX-kijkervaring omdat het scherm gebogen is’. Daar staan enkele nadelen tegenover, waarvan de prijs de grootste is. Die dingen zijn schreeuwend duur. Zoals Ger de Gram al opmerkte in zijn LG Curved OLED review: “Een gebogen scherm is leuk, maar om daar nu drie maandsalarissen aan uit te geven?”

Dat doet ons denken aan die andere, enorme revolutie in de televisiewereld. Die baanbrekende innovatie waar alle tv-fabrikanten vol voor gingen. Die grootse nieuwe functie die tv kijken voorgoed ging veranderen. Die feature waar je nu he-le-maal niemand meer over hoort: 3D. Ook dat was geinig, maar de nadelen telden veel zwaarder dan dat ene kleine moment van ‘geinig’. Curved beeldschermen kunnen zomaar eens diezelfde kant op gaan, dus:

 

‘Curved is het nieuwe 3D’

 

 

Wij houden van discussie, jullie ook. Zie jij de curved-hype dezelfde kant op gaan als de 3D-hype? Of is dit iets wat wél jouw interesse kan wekken en daadwerkelijk iets kan toevoegen aan jouw huiskamer? Vul de poll in, maar laat je stem ook zeker even horen in de reacties. We willen alles van je weten.

Reacties

 1. stijn v brummelen

  Ja, het is redelijk een gimmick. Waarom wil je een tv met een boog erin. Content wordt gewoon voor platte schermen gemaakt. En dan mag ook wel zo blijven. We gaan denk ik geen cameras vinden voor ronde schermen. Ik vind trouwens content er prima uitzien op z’n TV. Als het echt die kant op gaat hoop ik dat iedereen Samsung nadoet. Een TV die je zelf kan buigen als je het wilt. Dat je er niet aan vast zit, maar het wel hebt. Het lijkt weinig kwaad te kunnen. Echter gaan die dingen moeilijker aan de muur en kan je de TV niet meer draaien als je hem überhaupt heb kunnen ophangen.

  Aan de andere kant vind ik het veel vetter dan 3D. 3D werkt niet tof op TV’s en er is weinig content. Zoals ik al zei werkt de content op gebogen TV’s beter.
  Ohja, na 3D televisies kwamen de 3D telefoons. Na gebogen televisies kwamen de gebogen telefoons. 3D zien we niet meer. Gebogen telefoons hoop ik ook binnenkort niet meer.

 2. Eenmothafuckingkaasschaaf

  btw Mooi effectje op het einde, draadbreukeditor. :).
  Ik heb het zelf nog niet in het echt gezien, dus is het moeilijk oordelen of het wel de moeite waard is. Waarschijnlijk is het weer de zoveelste hype, die binnen een aantal jaren weer weg is. De technologie is al zo geavanceerd, dat tv-makers (en niet alleen TV-makers) alleen nog maar kunnen innoveren in functies waarin de consument geen behoefte aan heeft. Even off-topic: De toestellen zijn perfect, alleen ligt het probleem bij die achterlijke “digicorders” van tegenwoordig, waarbij nog altijd 70% van de zenders, nu in 2014, nog niet eens HD zijn. Er komen al TV’s en camera’s uit in 4K, toch kijken we nog altijd televisie in lage kwaliteit aan een te hoge prijs. De zogenaamde digicorder waarbij verwisselen van zenders, en bladeren door het menu nog trager gaat dan op een pc uit de ninetees,
  daarbij is het ook nog eens ongelooflijk ongebruiksvriendelijk.
  En je zit zelf nog aan zenders waar je er voor de helft niet van kijkt. Hier in België is ook er maar keuze tussen 2 aanbieders: Belgacom en Telenet. (weet niet hoe het in NL precies zit)
  Mijn TV is dus perfect, TV-kijken niet.

 3. KungFuPanda

  Klopt volgens mij. Heel kort, het is gewoon onnodig. Goede resolutie en frequentie en een mooi aantal HDMIpoorten zijn voor mij eigenlijk het enige dat telt bij een tv.

 4. Plaki

  Ze moeten echt eens ophouden met die curved TVs. Het voegt niks toe en maakt alleen de kijkhoek slechter (wat zonde is, aangezien OLED schermen juist een betere kijkhoek hebben dan LED TVs). Hopelijk is tegen de tijd dat OLED TVs betaalbaar worden (en ik eentje ga kopen) die curved hype voorbij en maken ze gewoon platte OLED TVs.

  Volgens mij is curved zelfs nog minder gewild dan 3D. Ik ken mensen die 3D wel tof vinden, maar ik ken niemand die op curved zit te wachten.

 5. Roentie

  Volgens mij is ’t zo dat als je -min of meer- in het brandpunt zou gaan zitten van de curve, het iets (maar dan ook maar heeeeel weinig) zou kunnen toevoegen aan een gevoel van ‘In de film zitten’. Maar aangezien je dan 40 cm voor je scherm moet gaan zitten, want de curve is nogal hol (want anders zie je ook nauwelijks een curve), slaat dit helemaal nergens op. Trouwens, als je ver voorbij het brandpunt gaat zitten zorgt de curve dat de oppervlakte in je gezichtsveld kleiner is, en heb je dus met een iets kleiner vlak scherm even veel beeld.

 6. Douwe Feenstra

  wordt niks. Het is meer het laten zien wat ze allemaal wel niet kunnen bij het bedrijf. Net zoiets als een 4k beeldscherm op een 5″ smartphone. Je hebt er niks aan het in het geval van de curved tv is het formaat gewoon erg onhandig en er wordt tegen de kijkhoeken aan geschopt. Ik verwacht niet dat de curved de toekomst heeft.

 7. Laatst

  gewoon met een grote boog omheen gaan 😉