Review: de 1 april-grappen uit de techwereld
Popcorn Time
Popcorn Time wordt Popflix
Wat moeten ze? Brekend nieuws, zo op de woensdag. De illegale videostream dienst Popcorn Time wordt overgenomen door legale videostream dienst Netflix. Met de overname is een bedrag van $11,5 miljoen gemoeid. Ondanks de overname zal Popcorn Time gewoon blijven functioneren zoals het voorheen deed.
Is het wat? Brekend nieuws. Draadbreuk.nl wordt overgenomen door Tweakers.net. Draadbreuk.nl wordt overgenomen door NuTech. Draadbreuk wordt overgenomen door Wired. Door Engadget. Zie je wat ik daar zojuist deed? Ik schud er zomaar vier grappen uit die qua niveau identiek zijn als die van Popcorn Time. En voor wie nu denkt: “Ik vind het helemaal niet grappig”, dat is dus precies mijn punt.
Rapportcijfer 1/10: Dit soort slappe grappen zouden verboden moeten zijn.
Google (7)
Smartbox by Inbox by Gmail by Google
Wat moeten ze? Het team van Google Inbox, van die slimme mailbox, heeft iets nieuws: een slimme brievenbus. Je weet wel, zo’n ding dat Amerikanen in hun voortuin hebben staan. De brievenbus geeft pushmeldingen op je telefoon van nieuwe post, archiveert de brieven vanzelf in mappen, houdt ongewenste reclame tegen en reguleert om één of andere reden de temperatuur.
Is het wat? Ook dit is weer een veel te professionele video voor een veel te slappe grap. Er zijn niet alleen concepten bedacht voor een slimme brievenbus, maar die zijn ook daadwerkelijk ontworpen, vormgegeven en in de video verwerkt. Prima als je er zoveel moeite in steekt, maar zorg dan dat het op z’n minst grappig is. Qua humor is dit ongeveer op hetzelfde niveau als het krijgen van een blauwe envelop bij de post.
Rapportcijfer 3/10: We wachten nog steeds op het moment dat Google bekend maakt dat Inbox eigenlijk een 1 april-grap is.
Google (6)
Elgoog
Wat moeten ze? Google gooit de zoekmachine eens helemaal om. Ga naar com.google en alles staat vanaf dat moment gespiegeld. Inclusief de zoekresultaten.
Is het wat? Het komt lekker Arabisch over, alles van rechts naar links. Verder kun je dit nauwelijks een grap noemen. De gespiegelde homepage van Google staat al jaren online en is zelfs een tijdje gebruikt om de zoekmachine langs de Chinese censuur te krijgen. Enige nieuws onder de zon is het feit dat Google hiermee gebruik maakt van zijn .google toplevel domeinnaam.
Rapportcijfer 4/10: Het feit dat dit al veel en veel eerder gedaan is, helpt zo’n grap niet natuurlijk.
AccountKiller & Google (5)
Google Void doet jouw grote schoonmaak
Wat moeten ze? Als je een beetje actief bent op internet, dan word je bijna wekelijks gevraagd om ergens een nieuw account aan te maken. En veel van die accounts bezoek je later nooit weer. Maar ze dienen wel als sporen die je overal op het web achterlaat. Verwijderen kost tijd, is lastig en je hebt er geen zin in. Gelukkig is daar sinds vandaag Google Void. In een paar eenvoudige vragen wordt vastgesteld wie je bent en welke accounts je wilt cancellen. Klik, klik en klaar. Of niet?
Is het wat? Het bijbehorende persbericht zegt: “Google knows who you are, where you are, and what you want. Heck, they even know your preferred house temperature. So we thought, if they know what you want, they also know what you don’t, right? It’s simple logic.” Het feit dat Google duidelijk een andere mening heeft over mijn identiteit dan ikzelf, maar uiteindelijk wel de mogelijkheid geeft om die andere identiteit te deleten, maakt daarbij weinig uit.
Rapportcijfer 10/10: Beter hebben we ze nog niet gezien vandaag. Google Void speelt op luchtige wijze in op onze grote angsten; namelijk het feit dat Google alles van ons weet (inclusief de pr0nsites waar we lid van zijn), en dat geautomatiseerde persoonsverwisseling ons online duur kan komen te staan. Laten we hopen dat ze het bij Google de rest van het jaar niet als grap zien.
Google (4)
#chromeselfie
Wat moeten ze? Een gloednieuwe functie die – zonder update – ineens is toegevoegd aan webbrowser Chrome op Android-apparaten: chromselfie. Met deze functie kun je direct jouw fysieke reactie op een website vastleggen en delen met de hele wereld. Zodra je de optie aanklikt, deelt het browserscherm op de smartphone of tablet zich in tweeën. Bovenin staat de website, onderin wordt de front facing camera geactiveerd en kun je jouw porem vastleggen tijdens het bekijken van de site in kwestie. De volgende stap is uiteraard het delen van jouw #chromeselfie.
Is het wat? Dit krijg je dus als je Google-medewerkers een 1 aprilgrap laat maken. Of het is redelijk beroerd, zoals een rolpieper-toetsenbord (zie onderaan deze pagina) of het is zó logisch dat het eigenlijk geen grap meer is. Deze functie zou niet misstaan in een willekeurige browser. Niet heel prominent maar gewoon, zoals ze nu gedaan hebben, ergens als extra optie verstopt.
Rapportcijfer 8/10: Google had deze functie op elke dag van het jaar uit kunnen rollen en dan hadden wij het woord ‘grap’ niet in de mond genomen. Maar gezien het tijdstip van lancering is het voor Google wel een practical joke. Kan wel zijn, maar de komende 24 uur verwachten we veel, heel veel #chromeselfies. Extragratis kudo’s voor diegene die een Draadbreuk-chromeselfie in de comments gooit.
-
Jullie zijn de grollen van iFixit.com vergeten: een Apple Watch teardown – Join us as we discover how this revolutionary device ticks. en een nieuwe Fax hulp methode. Die laatste is wel grappig: Web Version
-
Op Youtube staat onderaan de video een optie voor achtergrondmuziek. Wanneer je daar op klikt hoor je enkele seconden uit Darude Sandstorm.
-
Eigenlijk zie ik die Google Panda echt zitten, maar ik mis de selfie functie.
Comments