Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

‘Apple is nog onaantastbaar’ | Stelling

Dennis de Vries

Het was me het weekje wel. Eerst presenteerde Google, op bescheiden wijze, zijn nieuwe Nexus-lijn. Apple volgde snel met nieuwe iPads. Veel nieuwe producten van toonaangevende fabrikanten zijn nu officieel, waardoor wij de balans kunnen gaan opmaken.

Google presenteerde zijn Nexus smartphone en Nexus tablet zonder al teveel toeters en bellen. Gewoon een blogpostje live gooien, zie maar wat je er mee doet. Dat maakt hetgeen wat ze presenteerden niet minder indrukwekkend. Een enorme smartphone, de Nexus 6, met Android 5.0 Lollipop. Met enorm goede specs en ook nog eens waterdicht. De Nexus 9 is niet minder indrukwekkend, met een grote accu en haarscherp beeldscherm om het compleet nieuw ontworpen besturingssysteem lekker weer te geven.

Apple had vorige maand al de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus laten zien. Platter, mooier en vooral groter. Deze week kwamen daar nog de iPad Air 2 en de iPad Mini 3 bij. Die laatste laten we even voor wat het is – niet interessant. Maar de iPad Air 2 legt de lat wel weer hoger. Krachtiger dan ooit, met een behuizing dunner dan ooit. Mooi spul.

Twee grote concurrenten hebben voor dit jaar dus hun ‘flagship’ smartphones en tablets gepresenteerd. We kunnen ze even naast elkaar leggen en kijken wie als beste uit de bus komt. De vernieuwing zit ‘m duidelijk bij Android. Spectaculaire hardware, compleet aangepaste software. Dat is allemaal leuk en aardig. Maar niemand staat voor een Nexus 6 in de rij en de Nexus 9 zal gerust niet meer verkopen dan, zoals Apple zelf claimt, alle pc’s bij elkaar. Kortom:
 

‘Apple is nog altijd onaantastbaar’

 

 
De toekomst wordt geschreven door de winnaars en ook nu is dat Apple nog. De iPhone 6 verkoopt al als een malle en we hebben geen enkele reden om te geloven dat de iPad Air 2 niet precies hetzelfde gaat doen. Google speelt met zijn Nexus tweede viool. Tenminste, dat stellen wij. Daar mogen jullie ook best een mening over hebben en die horen we graag in de comments!

Reacties

 1. Broodje saté op de tv

  Apple is niet onaantastbaar… Maar er is een grote groep mensen die gewoon een iPhone kopen, no matter what! Die groep moet even inzien dat Apple niet meer ECHT innoveert. De keuze uit Android telefoons is enorm, maak er gebruik van.
  Maar als die groep mensen nou even het boerenverstand gebruiken is Apple binnen de kortste keren dood…

  • Windows 8

   Je krijgt (in BE) er nu een bij een 2-jarig krantenabbo 😀

 2. PitaBroodje

  Apple producten zijn puur voor het gemak.. Als ze android zien schrikken ze van de vele opties die android biedt. Alleen heeft android wel een smet op zijn goede naam dankzij samsung. Een doorsnee persoon denkt bij een android telefoon aan een samsung toestel en niet gelijk aan de nexus lijn. Samsung toestellen zijn overspoeld met bloatware en functies die niet of nauwelijks werken. Dan lijkt het mij begrijpelijk dat er gekozen wordt voor Apple. Foei, Samsung!

 3. KungFuPanda

  Jammer genoeg dank ik dat de Stelling volledig juist is. Te veel mensen denken nog altijd dat ‘smartphone’ en ‘iPhone’ synoniemen zijn. Dat zijn dan ook – wat ik noem – de belachelijk stomme consumenten. Jammer genoeg zijn er daar heel veel van… Zodat Apple ook geen innovatie meer hóeft uit te voeren.

 4. BlauweVogel

  Apple is absoluut NIET onaantastbaar. Enigste waar Apple onaantastbaar in is, is het bouwen van een sterk merk. Iedereen weet wel wat Apple is.
  Misschien zijn zij de wel de ‘uitvinder’ van de smartphone, maar Apple is ondertussen voorbij geïnnoveerd door Google met zijn Android. Android biedt meer mogelijkheden en met de 5.0 update halen ze op design front Apple keihard in (en dat ligt misschien aan smaak).

 5. Broodje Salami

  correct,Ik ben zelf een iphone gebruiker maar heb ook android in mijn bezit gehad.Ik ben vooral gesteld op veiligheid en gebruiksvriendelijkheid en jha hier betaal ik graag veel voor.En dit denken veel mensen,wanneer je bv een galaxy express koopt,die wordt standaard geleverd met een oudere versie van android en is zeer traag.Bij apple heb je dit niet,ik heb nog steeds een iphone 4s en oke,soms hapert die wat bij zeer zware games maar toch vind ik het zeer knap dat een toestel die bijna 3 jaar oud is nog zo lekker en vloeien draait,het is voor mensen die het allemaal standaard willen geen launchers en widgets zoals bij android maar gewoon simpel.En zolang apple die kenmerken blijft leveren zullen er nog veel mensen voor apple blijven kiezen.

 6. stijn v brummelen

  Eens en oneens
  -Eens; de pc markt doet het mstig, maar Macbooks en iMacs doen het geweldig. Met de iMac 5k maken ze een grote stap en staat, net als de Mac pro by The way, eenzaam aan de top nu. Ik draai nu net yosemite, en het ziet er gelikt uit.
  -Oneens; iOs blijft een goed bestuuringssysteem, maar Google komt met lollipop en htc met sense erg dichtbij. Toestellen als de one m8 zijn perfecte iphone alternatieven en bieden toch grote voordelen. Apples innovatie op telefoongebied is compleet weg. Android haalt Apple daar op alle kanten in.

 7. Smaanske

  Apple hobbelt achter de feiten aan, en dat is jammer. Heel de charmes van Apple was juist dat ze geen moer gaven om wat anderen deden. Het

 8. Jeroen den Otter

  Niet onaantastbaar. Ik ben zelf Apple gebruiker en ben helemaal tevreden met mijn producten maar ik zie de wauw factor voor mijzelf een beetje verdwijnen. De nieuwe specificaties van de nieuwe ipads waren opzich al te raden omdat Apple nu al jaren eerst de iPhone een flinke spec upgrade geeft en tra lala, een jaar later komt het hele zooitje ook weer naar de iPad. Het uitstekende camereaatje van de iPhone 6 en softwareupdates die voor problemen zorgen, Steve Jobs is weg, en dat is te merken. Des al te niet te min ben ik ontzettend blij en tevreden maar er is zeker verandering gaande.

 9. koentje

  Ik vind android veel fijner om mee te werken, ik haat het dat je niks kan aanpassen op je iphone en ipad. Ook dat je perse met itunes of dropbox dingen op je ipad moet zetten vind ik veel te omslachtig. Denk dat de mensen die weinig verstand van technologie snel voor een iphone kiezen en qua gebruiksvriemdelijkheid is apple inderdaad heer en meester. Toch denk ik dat apple het lastig zal gaan krijgen de komende jaren en dat google langszij gaat komen door de vrijheid en net zo goede apps als iphone

 10. Dave Zeegers

  Nee zeker niet, Apple is hun koning kwijt en blijft nu zitten met het kroontje dat ze maar op de Apple Watch hebben geplakt. Met kop en schouders uitsteken in design en unieke features als scherm resolutie en dikte van de telefoon zijn weg. Nouja weg, ze vergelijken gewoon hun vorige generatie telefoons, de dunste iPhone ooit (maar wel een lens die uitsteekt, zonde!). En zelfs jullie conculega’s van The Verge gelooft niet in de iPad mini 3 en raden aan de iPad mini 2 te kopen. Dat terwijl deze heren toch meerdere malen tot apple fanboys worden bestempeld in hun eigen comment secties.
  Apple’s ecosysteem is hun kracht maar ook hun zwakte. Heb vaker overwogen om over te stappen op een apple OSX, maar door het enorm gesloten ecosysteem ben je dan ook redelijk gedwongen een iphone (en een iPad) erbij te nemen omdat anders de helft van de voordelen van OSX wegvallen. Persoonlijk vind ik dit jammer, maar daardoor is het wel mogelijk om ecosysteem schoon en sterk te houden, alleen dat moet Apple weten te blijven doen. Ik denk dat ze inhaken op gebieden die ze al vergeven zijn: muziek en films afspelen waar je gebleven was op je andere apparaat; nadeeltje: moet je wel je film en muziek gekocht hebben bij itunes, terwijl deze plekken al lang en breed zijn ingenomen door Netflix en Spotify.

  En Apple mag dan weer een fenomenale PC hebben gepresenteerd (iMac 5K), maar hierbij moeten ze er wel voor zorgen dat die niet zo’n problemen heeft als de vorige generatie als gele vlekken. Voor deze prijs kan dat echt niet en behoort (even als de grove fouten in software afgelopen jaar) niet bij image van Apple. Daarnaast denk ik dat Chromebooks ons de komende jaren hard gaan verrassen, iets wat in eerste instantie werdt uigelachen door zo’n beetje de hele tech wereld begint nu langzamerhand wel erg volwassen te worden. Verder is het goedkoop en kan 90% van de computer gebruikers hier alles op wat ze met een PC doen. Ik denk dat het stiekem nog een zware concurrent voor Apple (en Microsoft) kan gaan worden.

  In mijn ogen is Apple het laatste jaar al hard aan het achteruit gaan, hoewel alle verkoop cijfers dit tegenspreken. Ik zie nog wel een keer de bom barsten en ze echt worden weggespeeld door de concurrentie of foute keuzes.