Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Apple presenteert geen iPhone 6, wél iOS8

Apple presenteert geen iPhone 6, wél iOS8
Dennis de Vries

Apple presenteert iets niet. Op hun ontwikkelaarscongres WWDC hebben ze vanavond géén iPhone 6 gelanceerd. Dat Apple iets niet presenteert is groot nieuws, aangezien iedereen elkaar met geruchten lekker zit op fokken. Zoals het een ontwikkelaarscongres betaamt presenteerde Apple voor de stampvolle zaal met softwareontwikkelaars wel nieuwe software, waaronder het nieuwe iOS8 besturingssysteem voor iPhones en iPads. En iPods. Vergeet de iPods niet.

Iedereen denkt het, dus laten we het maar gewoon zeggen; een aantal nieuwe functies in iOS8 brengen de iPhones weer wat dichter naar hun broeders met Android. Dat zou helemaal niet erg zijn en wellicht hadden we de vergelijking niet eens gemaakt, ware het niet dat directeur Tim Cook op het podium woest om zich heen sloeg naar alles wat Android was. “A lot of people bought an Android device. By mistake. Now they’re looking for a better experience, a better life.” Dat betere leven biedt Apple vervolgens door functies toe te voegen die al jaren in Android zitten.

Kreeg iOS7 bijvoorbeeld al een notificatiecentrum waar Androidgebruikers al sinds jaar en dag gebruik van maakten, iOS8 voegt daar nog widgets aan toe. De widgets werken alleen in het notificatiecentrum, de startschermen blijven dus onveranderd. Door deze widgets is het mogelijk om bijvoorbeeld vanuit het notificatiecentrum direct berichtjes te beantwoorden. Ontwikkelaars van third party apps kunnen gebruik maken van de widget-functie. Hopelijk betekent dat niet dat elk spelletje op je iPhone dus straks om een 5-sterren-score in de App Store gaat jengelen.

Swiftkey op je iPhone

Apple heeft ook het toetsenbord grondig vernieuwd. Het leert meer en sneller, en houdt per applicatie bij welke woorden je gebruikt. Maar interessanter is nog dat het eindelijk, eindelijk, EINDELIJK mogelijk wordt om andere virtuele toetsenborden te gebruiken. Swiftkey, op Android al tijdenlang populair, is naar verluid al bezig met een iPhone-versie. Klasse. Ook Siri heeft een update gekregen. Je kunt het nu activeren door Ok, Google ‘Hey Siri’ te zeggen.

iOS8 van Apple

De iPhone van de toekomst zal ook beter in de gaten houden hoe weinig jij je logge lichaam beweegt. In de app Healthkit worden alle gegevens over jouw gezondheid verzameld. De data van je connected fitnesbandjes en hartslagmeters komt hier terecht en andere app-makers zoals Nike kunnen hier hun gegevens aan toevoegen. Naast je lijf en leden gaan je iPhone ook de zaakjes in je huis regelen. Met HomeKit wordt het voor ontwikkelaars mogelijk om domotica-achtige oplossingen te bedenken. Dat je bijvoorbeeld tegen Siri vertelt dat de thermostaat wat lager moet, of dat de garagedeur open moet. En dat dat dan gebeurt. Vooral HomeKit is nog toekomstmuziek, ontwikkelaars zullen daar nu mee aan de slag kunnen.

iOS8 dit najaar beschikbaar

iOS8 zal pas dit najaar beschikbaar komen op jouw i-device. Mits dat minimaal een iPhone 4S of iPad 2 is. En nieuwer dan de vierde generatie iPod Touch. Want vergeet de iPod niet. Oudere spullen kunnen niet genieten van wat door Apple in het persbericht omschreven wordt als: “de grootste release sinds de opening van de App Store”. Een omschrijving die wij persoonlijk liever nog even voor iOS7 willen houden.

Reacties

  1. stijn v brummelen

    Heb de livestream gekeken, eerst zeiken hoe “slecht” Android (op oudere versie, malware, etc…) en dan 80% van de features van de stelen.