Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Blackberry Passport heeft vierkant scherm

Chen van Blackberry toont de Passport
Ger
  • Op 21 juni 2014

Blackberry gaat het weer eens proberen. En nu gaat het lukken. Nu echt. Hoe? Door een smartphone met een vierkant display te introduceren. Ja, echt. De Blackberry Passport heeft een scherm met een 1:1 beeldverhouding. Begin maar met lachen.

Blackberry-bashen is wat flauw. De Canadese fabrikant zit al tijdenlang in zwaar weer. Na succesvolle QWERTY-telefoons uit te brengen mistte het bedrijf volledig de boot toen Apple met de iPhone het fenomeen smartphone naar een compleet ander niveau tilde. Blackberry stapelde fout op fout, maakte dramatische touchscreentelefoons en werd het lachertje van de techwereld.

Het roer moest om en dus kwam er een nieuwe CEO die op de CES zijn strategie uit de doeken deed: Blackberry gaat weer QWERTY-toetsenbord telefoons maken.

Het resultaat is de Blackberry Passport. Een smartphone met een wel heel ehh… opmerkelijk design. In een wereld waarin ieder gemiddeld filmpje in breedbeeld wordt geschoten lijkt een 16:9 display helemaal geen gekke gedachte. Wat doet Blackberry? Die brengen met de Passport een telefoon uit met een beeldscherm in een 1:1 verhouding. Dat is dus vierkant. Vierkant. Lees het nog maar eens goed.

Blackberry Passport de Instagram-phone?

Hoeveel visuele gekkigheden kijk jij op je smartphone die vierkant zijn? Niet veel. Ja, eentje. Instagram. Weliswaar een populair medium, maar om daar nou een complete telefoon om heen te bouwen… Het hoe en waarom is ons volstrekt onduidelijk, maar Blackberry ziet er blijkbaar enige waarde in. De resolutie van het scherm is overigens wel dik in orde. Het 4,5 inch display moet het doen met 1440 x 1440 pixels, wat een flinke pixeldichtheid oplevert.

Blackberry Passport

Apart. Dat is de keuze van Blackberry voor een 1:1-beeldscherm.

 

Onder dat scherm zit een drieregelig QWERTY-toetsenbord om zo heerlijk te kunnen pingen, bijvoorbeeld. Niet dat je dat anno 2014 nog doet, maar toch. Andere specs zijn nog niet bekend, al schijnt de Passport een nieuwe Snapdragon-processor te krijgen voor een snelle gebruikerservaring.

Allemaal leuk en aardig, maar wat moet een mens met een smartphone met 1:1-scherm? Wij kunnen het niet raden. Jullie wel? Het toestel wordt in september officieel gelanceerd.

 

 

 

Reacties

  1. Niels J. NIjenhuis

    Ik ben benieuwd hoe dat in de praktijk uitpakt en of het een upgrade is van mijn huidige BlackBerry.

  2. stijn v brummelen

    1:1 is een kutkeuze ja, had dan als je een rare verhouding wil 4:3 gekozen, al iets toegankelijker. Die 1:1 verhouding kan wel wat met het toetsenbord te maken hebben, die er toch onder moet passen en fijn moet typen. Maar dat lijkt me ook Eem beetje sterk

  3. Sianto

    BB10 is anders prima hoor, maar die Passport is niet fantastisch. Ik wil een 16:9 1080p of 2K display op een BB10 smartphone/phablet. Maarja, het kan nog.