Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Google’s goodies: dit zijn de Nexus 6P en Nexus 5X

Google’s goodies: dit zijn de Nexus 6P en Nexus 5X
Dennis de Vries

Eens per jaar houdt softwaregigant Google een evenement waar we altijd van gaan watertanden: dan wordt er nieuwe hardware gepresenteerd. Ditmaal zien we niet één, maar twee nieuwe Nexus smartphones. En tegelijk ook een nieuwe tablet en Chromecast.

Nexus 6P


Het vlaggenschip onder de Nexus-toestellen is dit jaar afkomstig uit de fabriek van het Chinese Huawei. Zij voorzien op het eerste gezicht in prima hardware voor het eerste officiële Android Marshmallow toestel. De Huawei Nexus 6P heeft een 5,7 inch AMOLED scherm in WQHD-resolutie. Aan de achterkant zit een 12,3 megapixel camera in een opvallende, uitstekende bult. Google benadrukte dat de beeldsensor van de camera extra groot is én dat het is voorzien van laserfocus. Nexus lijkt eindelijk de camera ook serieus te nemen.

Verder zit er een Snapdragon 810 processor in, bijgestaan door 3GB RAM. Dat alles is verwerkt in een behuizing die volledig van aluminium is. Nieuw is een speciale, ronde vingerfdrukscanner op de rug van het toestel. Deze Google Imprint moet veiliger omgaan met jouw biometrische gegevens en ook nog eens sneller en preciezer werken. Het geheel wordt van stroom voorzien door accu met een capaciteit van 3450mAh en wordt, helemaal hip en modern, opgeladen met USB-C.

 

Nexus 5X


Maar naast de nieuwe Nexus presenteert Google ook… de nieuwe Nexus. Een kleinere, tweede variant is afkomstig van LG en geldt als de opvolger van de (nog steeds erg mooie) Nexus 5. Net als LG’s Nexus van twee jaar terug heeft ook de Nexus 5X een matte behuizing en is hij erg licht. Het toestel heeft een 5,2 inch beeldscherm in Full HD-resolutie. Achterin zit tevens de nieuwe 12,3 megapixelcamera en de boel wordt aangestuurd door een Snapdragon 808 met 2GB aan RAM. Net als zijn grotere broer heeft ook de Nexus 5X de nieuwe Google Imprint vingerafdrukscanner op zijn rug ziten.

Hoewel aanvakelijk nog niet duidelijk was of en wanneer de Nexii – dat is schijnbaar het meervoud – naar Nederland zouden komen, zijn ze bij de eerste Hollandse webshop al te pre-orderen. De 32GB Nexus 6P moet €649 kosten. De Nexus 5X kost €479 voor de 16GB versie, en €529 voor de 32GB variant.

 

Google Pixel C

pixel-c
Vroegah, toen werden er naast Nexus-telefoons ook nog wel eens nexus-tablets uitgebracht. Maar die vlieger gaat tegenwoordig niet op. Vanaf nu vallen tablets onder de ‘Pixel’ vlag, net als de high-end Chromebook laptop die ze eens voerden. Klein detail: anders dan de Pixel Chromebook draait de Pixel C niet op Chrome OS, maar gewoon op Android 6.0.
Wat maakt deze Pixel C dan toch zo Pixel-ig? Misschien het 10,2 inch beeldscherm, met 2560×1800 resolutie, dat dezelfde beeldverhouding heeft als een A4-tje? De Nvidia X1 chip wellicht, met 3GB aan RAM? Of zeer waarschijnlijk het feit dat de ‘C’ in de naam staat voor convertible. Dit is inderdaad de iPad Pro Microsoft Surface onder de Android tablets. Het apart verkochte toetsenbord klikt er met magneetjes aan, waardoor je inderdaad de ervaring krijgt van een Chromebook. Maar dan met Android.
De Google Pixel C is nog niet in Nederland verkrijgbaar, maar moet voor de kerst in de winkels liggen. In de VS kun je ‘m krijgen voor $499 voor het 32GB model of $599 voor het 64GB model. Voor het toetsenbordje moet je nog eens $149 lappen.

 

Google Chromecast 2


Van de Google Chromecast zijn sinds vorig jaar 20 miljoen exemplaren verkocht. Dat mag je dus best een succes noemen. En dan wordt het hoog tijd voor Google om een nieuwe variant uit te brengen. De Chromecast 2 is ook weer een simpel USB-apparaatje met een wifi-ontvanger dat je domme tv ‘smart’ maakt of je smart tv nog ‘smarter’ maakt. Het maakt het heel eenvoudig om series, films of zelfgemaakte beelden draadloos naar je tv te streamen. Met de nieuwe Chromecast voorziet Google niet alleen in een nieuw design, maar ook in snellere wifi. Voor wie nu denkt: “Ha, 4K!”, die heeft pech. Dat kan nog even niet.

Naast een verbeterde Chromecast voor je tv presenteerde Google ook een compleet nieuwe Chromecast voor je audiosysteem. Het idee is hetzelfde, plug ‘m via een 3,5mm jackplug in je speakers en je kunt via je telefoon draadloos alle muziek streamen die je maar wilt. Het ademt nieuw leven in je oude buizenspeakers, zullen we maar zeggen. Als je wilt kun je beide Chromecast-varianten nu al bestellen: kost je €39 per stuk.