Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Welke smartphone moet je eigenlijk kopen?

smartphone
Redactie

Draadbreuk houdt best van telefoons, ook al is die markt tegenwoordig wat minder spectaculair dan vroeger. De gemiddelde smartphone krijgt weliswaar een goede upgrade, maar de tijden van paniekinnovatie zijn officieel verleden tijd. Het is een hoop ‘van hetzelfde’. Dus welke moet je dan nu nemen?

Een analist van Apple heeft van de week aangegeven dat de verkopen van hun nieuwe iPhone 11 tegenvallen, vanwege de komst van 5G.

Tegelijkertijd komt KPN met een onbeperkt data-abonnement. Verder doet Samsung erg stoer over vouwbare apparaten en is Huawei continu bezig met het bewijzen van het nut van 5G. Kortom: de smartphonemarkt is in beweging, ook al lijkt dat op toestelniveau lang niet altijd het geval.

smartphone fotografie

Want wandel een gemiddelde telefoonshop in, check een vergelijkingssite of reviewoverzicht en één ding valt op: telefoons zijn over het algemeen zwart, plat, hebben een fantastische camera, goede accuduur en nauwelijks meer bezels (dat zijn die randjes om het scherm). Tel daarbij een stabiel OS op (Android of iOS) en als consument heb je geen zak meer te klagen.

Brede vraag

Probleem is dan wel: welke moet je dan precies nemen? Die vraag hebben we bij Draadbreuk niet voor niets al een goede tweehonderdeenentachtigduizend keer moeten beantwoorden.

Dat vinden we niet erg, maar het is een vrij grote vraag. Een vraag die eigenlijk niet direct te beantwoorden is. Je hebt als goeroe simpelweg meer informatie nodig om tot iets te komen. Wat is je budget? Waar gebruik je ‘m voor? Wat vind je prettige apps? Hoe vaak zet ’t ding überhaupt aan?

Lange tijd was onze reactie standaard: koop er eentje die niet te duur is. Negen van de tien keer heb je namelijk een model waar veel te veel functies op zitten. We vermoeden dat Samsung daar al jarenlang veel garen bij spint.

Iedereen wil namelijk een ‘Galaxy’. Je grootmoeder vast ook. Maar je opoe weet helaas niet dat Galaxy een serienaam is, in plaats van een productnaam. Gevolg: ze loopt met de allerduurste Samsung Galaxy Note 10 de deur uit, in plaats van een degelijke A5 of J3. Heeft ze een telefoon met een shitload aan features die ze nooit gebruikt. Zonde, dus.

Archief: een filmpje gemaakt met een willekeurige Samsung Galaxy

Goed, een telefoon die niet te duur is, dus. Dat was onze vroegere keuze. Maar helaas is er een probleem: zo’n beetje alle telefoons zijn vrij prijzig aan het worden. Zelfs OnePlus, een door ons zeer gewaardeerd merk door zijn goede prijs/kwaliteitverhouding, presteert het om zijn nieuwste toestel een prijskaartje van liefst 1100 euro mee te geven

Geen ruktelefoons meer

Daarmee is de smartphonemarkt een beetje verziekt. Gelukkig is diezelfde markt zo volwassen geworden dat je niet snel een echt verkeerde keuze kunt maken. Er zijn geen ruktelefoons meer, eigenlijk. Leg 200 euro neer voor een mobieltje en hij zal prima functioneren. De tijden van extreem gare Alcatel’s en Acer’s zijn voorbij.

Waar gebruik je jouw smartphone voor? Wat vind je prettige apps? Hoe vaak zet ’t ding überhaupt aan?

Natuurlijk de batterijduur kan iets variëren en ook de camera zal de ene keer wat beter presteren dan de andere keer, maar door de bank genomen is allemaal ‘prima’. Dat klinkt wat saai, maar dat is ook goed nieuws: heb je geen verstand van telefoons dan zul je niet snel een verkeerde koop doen. Simpelweg omdat die er niet is.

Wat we maar willen zeggen: neem je een telefoonabonnement met de nieuwste LG of Samsung, dan zal je hoe dan ook tevreden zijn. Of neem een Blackberry.

NEE NATUURLIJK NIET!

Nooit een Blackberry nemen. Dat is gewoon een hele rare keuze.

Wat je dan wel moet doen? Van tevoren bedenken hoeveel je er aan uit wil geven en je daar aan houden. Je niet laten omlullen door zogenaamde verkopers die verkeerde abo’s met semi-voordelige BloX of add-ons aansmeren. Kies vervolgens iets wat je leuk vind. Wat fijn in de hand ligt of waar je ervaring mee hebt.

Want wees gerust: die telefoon die je aanschaft, ga je gewoon heel prettig vinden.

Welke het ook is.