REVIEW: Nikon’s nifty fifty is een succesnummer
Reviewoverzicht
Bouwkwaliteit
7Bokeh
8Beeldkwaliteit
9Autofocus
8Een prime lens vormt een mooie upgrade tegenover de standaard kit-lens die wordt meegeleverd met je DSLR-camera. Een prettige bokeh, lichtsterk en dat alles in een compacte formfactor maken de deze lensjes tot een uniek goed. Laten we eens kijken wat de AF-S 50mm f/1.8 brengt van Nikon.
Toen ik een jaar geleden de Nikon D5300 met een 18-55mm lens kocht kon mijn geluk niet op. Immers, ik zag er nu toch een stuk professioneler uit als ik weer voor zo’n toeristen hot-spot op m’n knietjes even een plaatje ging schieten. Schijn natuurlijk maar met een beetje knowhow kwamen er al snel artistiekere resultaten uitvloeien dan ik ooit met mijn smartphone had gemaakt. Ik vond het fascinerend. Het spelen met scherptediepte en in de weer zijn diafragma en sluitertijd gaf een kick, ik had namelijk op de interwebs gelezen dat je wel een ontzettend noob was als je nog op de automatische piloot je foto’s ging schieten met een DSLR.
Eind goed al goed want na veel proberen; foto’s schieten in de schimmige clubs van Gouda, de leukere en betere studentikoze feestjes in Utrecht en onovertroffen zonsondergangen(kotsbakje) kreeg ik de belichtingsdriehoek goed door en kwam tot de conclusie dat die 18-55mm van f/3.5-5.6 crap was. Althans, de D5300 sensor heeft veel meer capabiliteit met een lichtsterke lens. Enfin, een uitgelezen kans om de Nikon AF-S 50mm eens goed aan de tand te voelen.
BOUWKWALITEIT EN GOODIES
In de doos vinden we de Nikon lens, een lenshoes en een zonnekap. Ster in de marge want die kapjes kosten los toch al gauw weer 15 of 20 euro. En dan heb je het over simpel plastic hé. Verder is het click and play en kan je gaan starten met fotograferen. De lens voelt solide aan ondanks dat veel materiaal van plastic is. De focus-ring rolt soepel tussen de vingers en je hoeft niet bang te zijn dat je filter meedraait met scherpstellen, dit wordt namelijk allemaal intern gedaan en het objectief draait hier niet mee.
BRANDPUNTAFSTAND
De 50mm is een welbekende afstand om foto’s mee te maken in de hoek van portretten en macro opnamen. Dit komt omdat de grote lensopening zorgt voor veel scherptediepte waardoor je achtergrond op een artistieke manier vervaagd wordt en doordat je tot maximaal 45 centimeter kan scherpstellen. Dit komt bijv. goed tot zijn recht met portretten omdat de focus hier juist moet liggen op het gezicht. Een nadeel aan prime lenzen is dat, als je komt van de zoomlenzen, je gewend moet raken aan het feit dat je zelf moet lopen als je wilt ‘inzoomen’. An sich geen slechte ontwikkeling omdat je op deze manier helemaal zelf de touwtjes in handen neemt om een shot te ontwikkelen en daardoor wellicht komt tot creatievere eindresultaten dan dat je van tevoren kon bedenken.
BEELDKWALITEIT, LICHTSTERKTE EN GEBRUIK Nikon AF-S 50mm f/1.8
De platen die uit het 50mm objectief rollen zijn scherp en je hebt simpelweg gewoon echt lol om met dit objectief foto’s te maken. Dit komt omdat de overhand aan onderwerpen gewoon lekker uit de bus komen met een brandpuntafstand van 50mm. Daarnaast heb je het voordeel van een lichtsterke lens, hierdoor kan je in lage licht omstandigheden met een relatief snelle sluitertijd toch genoeg licht in je foto opnemen om een aantrekkelijk resultaat te maken. Dit is met name een voordeel in clubs en sport waar veel beweging gaande is en je geen bewegingsvervaging kan veroorloven. Toch moet je opletten als je met maximaal open diafragma schiet. De scherptediepte bij f/1.8 is zo gevoelig want kan resulteren in deels scherpe en onscherpe gezichten bij groepsfoto’s. Schuif daarom je diafragma omhoog om dit te voorkomen.
De autofocus doet daarnaast ook netjes zijn werk en doet er geen uren over om het juiste focus punt te vinden. Je kan de focus ook manueel bedienen en hiervoor hoef je zelfs de knop A naar M niet te verzetten, een merkwaardige ontwikkeling omdat als je eenmaal de sluiterknop indrukt de lens toch zelf gaat zoeken naar een focuspunt dus waarom zou je die daarvoor zelf gaan inzetten?!
CONCURRENTIE
De Nikon 50mm AF-S lens deelt het rijk der primes niet alleen in dit segment en vormt in enige vorm zelfs een concurrent tegenover een andere fifties van Nikon. In het arsenaal vinden we de verouderde Nikon AF-D lens- zonder autofocus maar wél met dito lichtsterkte. Nikon biedt ook de 50mm prime aan met een nog betere lichtsterkte van f/1.4. Helaas is de prijs van laatstgenoemde wel 3x over de kop geslagen want men moet hier minstens 439 barkies voor neertellen. Koekkoek.
CONCLUSIE Nikon AF-S 50mm f/1.8
De Nikon AF-S 50mm f/1.8 epateert de verwachtingen van een stuk glas die, als je goed zoekt, al op de kop tikt voor 209 euro’s. En dat is juist het leuke en unieke van dit stukje speelgoed. Het welbekende gezegde dat je moet investeren in glas is waar maar bij deze variant is het juist zo ontzettend bereikbaar als je net dat stapje verder wilt dan huis-tuin en keuken fotografie. Tel daarbij op dat het een lichtsterkte lens is, 50mm een veelzijdige brandpuntafstand is en het ding ook nog dermate degelijk is dat die niet na een paar shoots uit elkaar valt.