Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Google Street View: de hele wereld in foto’s, scheelt een hoop vliegtickets

Google Street View: de hele wereld in foto’s, scheelt een hoop vliegtickets
Mart Opdam

Google, die zoekmachine weet je wel? Met allemaal foto’s enzo. Ze laten om de paar jaar een karretje rond rijden om de straat vast te leggen, super handig. Maar mag je die foto’s gebruiken? Wij zoeken het uit.

Hamvraag: waarom dit artikel? Wat is er aan de hand? Welnu, in de Volkskrant stond onder een foto van Google Street View dat een vrouw een prostituee zou zijn. Een beetje suggestief en dus tijd voor een lezer om in de pen te klimmen: ‘Hoe weten jullie dat mevrouw een prostituee is?’

Annieke Kranenberg van de Volkskrant vond dit wel een interessante vraag. Ik ook wel eigenlijk. Meer omdat ik zelf ook heb bijgedragen aan Google Street View.  In feite kan elke boerenlul met een camera het nieuws bereiken met zijn plaatjes. Gevolg? Rare situaties worden vastgelegd en op straat ben je niet veilig voor de camera’s.

Alles delen!

Ik ben ook zo’n boerenlul, geen foto’s van hoe lekker hip ik een kiwi-rabarber-spinazie smoothie aan het drinken ben maar gewoon wat simpele gebouwen.

Een 360 graden foto gemaakt in Zagreb. Inmiddels al honderden keren bekeken.

 

Toen collega Ger vroeg of hij mijn 360 graden-vakantiekiekjes op Draadbreuk mocht zetten, vond ik dat veel te leuk. Sindsdien heb ik er niet veel meer gedeeld, maar de views op de relatief oude foto’s lopen maar door: mijn 360 graden-foto’s zijn samen bijna 200.000 keer bekeken, de foto boven dit artikel is inmiddels over de 100.000 keer bekeken. Vind ik wel heel vet.

De auteursrechten zijn van mij – als ik het onderschrift moet geloven –  maar in principe zou iedereen de foto’s ter publicatie kunnen gebruiken.

Jammer genoeg kon ik helaas in mijn foto’s niets raars vinden, en dus zal dat niet snel gebeuren. Ga je echter een beetje zoeken, dan merk je dat er op andere foto’s van Street View een hoop maffe shit te spotten valt – klik bijvoorbeeld eens hier.

Bovendien kun je in de zeer nabije toekomst zelf in die gekke foto’s (of die van jezelf of van mij, natuurlijk) rondhangen, met dank aan het fenomeen VR. Geen dia-avond meer voor je familie en vrienden (doen mensen dat nog?), maar gewoon een linkje doorsturen en de VR-bril opzetten. Iets wat fabrikanten als LG, Samsung en Ricoh wel zien zitten. Zelfs van die kiekjes maken, wordt steeds makkelijker. Check vooral onderstaande video van uw favoriete techsite.

Samsung Gear 360: zelf 360 graden foto’s of video’s schieten

 

Maar even serieus: kent u deze nog? De foto van deze vallende mevrouw werd door de Volkskrant gebruikt in 2011 om duidelijk te maken waarom ouderen moesten gebruik gaan maken van een evenwichtsgame. En daar wil ik het dus even over hebben.

gevallen vrouw volkskrant

Met je kop in de krant

De foto is geplukt van Google Street View en werd mooi genoeg gevonden om af te drukken. GeenStijl sprak er schande van. Terecht misschien. De arme vrouw is inmiddels 82, en heeft allemaal nare dingen meegemaakt na dit ongeval, niet leuk.

Dit weet ik allemaal door het artikel van Kranenberg in de VK, dus wel aardig van d’r dat ze mevrouw nog wat aandacht geeft. Ze geeft in het artikel aan dat, na lang wikken en wegen, de ‘nieuwe’ grens van de Volkskrant is dat ze afbeeldingen op Street View alleen gaan gebruiken als er geen mensen op staan. Snap ik niet. Ik bedoel, vervelend voor de vallende mevrouw maar feit blijft dat de foto’s gewoon op de openbare weg zijn gemaakt.

Kijk, dat de foto dan gebruikt wordt voor een artikel wat niks met deze mevrouw heeft te maken is een ander verhaal. Maar ik denk dat de hoeveelheid foto’s die we gaan delen en verspreiden alleen nog maar verder toe gaat nemen. Wat een lezer daar mee doet is geheel aan henzelf.

Ik blijf in ieder geval vrolijk foto’s delen. Al is het maar omdat ik de miljoen views wil halen.